sâmbătă, 18 aprilie 2009

Fraudarea votului din 5 aprilie 2009 – “echilibristică” statistică

[English]

Populaţia vs alegători pe liste

[Click pentru mărire]

Populaţia vs alegători pe liste


[Click pentru mărire]
Dinamica demografică a populaţiei în 2004 – 2008

Populaţia s-a redus de la 3 607,4 mii cetăţeni în 2004 la 3 572,7 mii cetăţeni în 2008
În 2004 tinerii de 15-19 ani constituiau 365 221, iar în 2008 – 327 472, o reducere a numărului populaţiei tinere care poate să intre în liste ca „alegători noi”
Numărul celor decedaţi a crescut permanent (în 2004 – 41 668, iar în 2008 – 43 050 cetăţeni)
Din 1999 statistica constată anual un spor natural mediu negativ de 5000 cetăţeni. În 2007 sporul negativ a fost de 5077 cetăţeni.

Listele de bază

La 17 martie 2009 CEC aprobă lista de bază cu 2 549 804 de alegători
Din Informaţia privind numărarea voturilor pe circumscripţii electorale (www.cec.md) reiese că în lista de bază la alegerile din 5 aprilie sunt incluşi 2 583 129 cetăţeni sau mai mult cu 33 325 cetăţeni
În informaţia oficială – numărul cetăţenilor incluşi în lista de bază este de 2 564 710
În baza căror acte apare acest excedent de alegători în lista de baza?

Listele de bază – în dinamică

[Click pentru mărire]

CEC: Comunicat de presă

Joi, 12 martie 2009
Pentru difuzare imediată
Comisia Electorală Centrală explică procedura de întocmire şi verificare a listelor electorale.
Informaţia privind cetăţenii moldoveni cu drept de vot, extrasă din Registrul de Stat al Populaţiei deţinut de Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi distribuită prin intermediul CEC în raioane, are un caracter consultativ şi nu poate fi luată drept bază pentru întocmirea listelor electorale.

CEC: Comunicat de presă

Marţi, 17 martie 2009
Comunicat de presă
Pentru difuzare imediată
Comisia Electorală Centrală face public numărul de alegători pe ţară .
Comisia Electorală Centrală anunţă că s-a finalizat procesul de întocmire şi verificare a listelor electorale de către administraţiile publice locale. Potrivit informaţiei primite în data de 17 martie curent, 2 549 804 alegători sunt incluşi în listele electorale.

CEC: Comunicat de presă

Marţi, 17 martie 2009
Listele se aduc la cunoştinţă publică cel mai tîrziu cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. Pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, cetăţenii au posibilitatea de a verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale în perioada 16–31 martie. Ei au dreptul să facă contestaţii la biroul secţiei de votare împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători cel tîrziu cu 5 zile înainte de alegeri, adică pînă la data de 31 martie 2009 inclusiv.

Listele de bază - concluzie

CEC n-a asigurat întocmirea corectă a listelor electorale
Birourile de circumscripţii n-au lucrat/verificat listele primite de la Ministerul Dezvoltării Informaţionale prin intermediul CEC, ba din contra au mai adăugat 33 325 cetăţeni (Hânceşti – 18 094, Ungheni – 5217, Nisporeni – 6000, Călăraşi – 5188, Căuşeni – 4322, Cantemir – 3329)
Astfel, rolul principal în “umflarea” listelor electorale revine MDI. CEC trebuia să limiteze imixtiunea MDI la întocmirea listelor. CEC urma să stopeze numărarea sau să solicite materiale pe 33 325 incluse adiţional în listele de bază
Contestaţii la birourile secţiilor de votare împotriva neincluderii în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre alegători sau despre alţi alegători nu sunt.

Listele suplimentare – 117 563 cetăţeni !!!

[Click pentru mărire]

Schemele de fraudare

Lărgirea listelor electorale de bază a cetăţenilor cu drept de vot – cu 356 962 cetăţeni faţă de alegerile din 2007
Includerea în listele suplimentare a încă 117 563 de cetăţeni
Total – 474 525 cetăţeni, creştere cu 21,3% faţă de 2007
Colectarea din şcoli şi licee a informaţiei privind copiii ai căror părinţi (unul sau ambii) sunt plecaţi la munci peste hotare (Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării Informaţionale)
Eliberarea masivă a fişelor de însoţire la buletinele de identitate şi a Formei 9 (Ministerul Dezvoltării Informaţionale)
“Înscrierea” persoanelor “necunoscute” la adresele de reşedinţă a mai multor cetăţeni (Ministerul Dezvoltării Informaţionale) – prin Registrul de Stat al Populaţiei deţinut de MDI
“Reînvierea morţilor” în listele de bază şi “participarea” acestora la vot

Culmea!!!

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat un decret privind conferirea Ordinului "Gloria Muncii" lui Pavel Buceatchi, ministrul dezvoltării informaţionale
Distincţia a fost decernată pentru munca prodigioasă în organele administraţiei publice şi contribuţie deosebită la edificarea societăţii informaţionale în Republica Moldova
Decret semnat la 7 aprilie şi publicat în “Moldova Suverană” din 13 aprilie 2009


Voronin a urmat exemplul lui Hitler

[English]

Anton Gamurari, general-maior de poliţie: „Voronin a urmat exemplul lui Hitler

[Click pentru mărire]
Generalul-maior de poliţie Anton Gamurari a participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne, începând de la prima companie creată în cadrul Batalionului de patrulă şi santinelă, apoi a fostului OMON. Pe 5 decembrie 1991, printr-o hotărâre de guvern, a fost formată Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, pe care Anton Gamurari a condus-o până în 1997. L-am invitat, în calitate de expert, să se pronunţe pe marginea evenimentelor din 7 aprilie 2009.


- Domnule general, cum apreciaţi evenimentele din 7 aprilie?

- A fost o manifestaţie paşnică, dar bănuiesc că ceea ce s-a întâmplat ulterior a fost o provocare crasă. Din păcate, tineretul n-a dispus de nişte organizatori care să-i conducă şi să le coordoneze acţiunile.

- Cine a organizat provocarea?

- Tinerii au fost contactaţi pe internet ca să se adune, fără să se precizeze cu ce scop anume. Bănuiesc că această comandă a fost dată de către Serviciul de Informaţie şi Securitate, care ţine mâna pe pulsul informaţional din republică şi care dispune de aparatajul respectiv.

- Cum motivaţi această supoziţie?

- În afară de SIS, Ministerul de Interne dispune de un aparat impunător. Practic, noi avem acum trei ministere - MAI, Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei şi Direcţia misiuni speciale. E un conglomerat foarte mare de funcţionari care numai dăunează ţării. Faptul că cei de la conducere declară că au lichidat lumea interlopă, că nu mai există criminali sunt poveşti de adormit copiii.
Acum, în locul lumii criminale, au venit structurile de stat. Poliţia şi CCCEC au ocupat această nişă. Am fost nu demult în raionul Ştefan-Vodă şi nişte colegi mi-au spus direct că fosta lume criminală e legată astăzi cu toate organele de putere, inclusiv cu cei din Partidul Comunist. Ei au o singură sarcină - se menţină puterea comunistă şi să-şi facă mendrele.

- Care au fost cauzele declanşării manifestaţiei de protest?

- Nu mai e un secret că motivul de bază a fost fraudarea alegerilor. La un moment dat, comuniştii aveau peste 60%. Şi atunci ei s-au speriat, iar pe preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Eugen Ştirbu, l-a apucat o durere de inimă. S-a creat o situaţie paradoxală - rezulta că PCRM dispune de 70-80 de mandate, iar partidele de opoziţie - de 41. De parcă parlamentul ar fi constituit nu din 101 deputaţi, ci din peste 120. Comuniştii aveau nevoie de două zile ca să muşamalizeze lucrurile. Doar au votat şi cei morţi, şi cei plecaţi peste hotare, şi cetăţeni de pe loc cu multiple fişe de însoţire. Astfel, au apărut sute de mii de voturi în plus. Nu în zadar, cu un an în urmă, un funcţionar de la SIS a fost plasat la Ministerul Dezvoltării Informaţionale ca să răspundă de evidenţa populaţiei. Şi omul şi-a făcut treaba.

- Şi ce s-a întâmplat în continuare?

- Ca să ascundă fraudarea alegerilor, trebuia ceva de întreprins. Şi atunci au apăsat butonul, au adunat tineretul şi le-au ordonat: „Înainte!”. Dintr-o dată, în fruntea lor au apărut grupuri de băieţi bine instruiţi. Tot tineri, ca şi cei din Piaţă, dar tunşi scurt, de ţinută sportivă, care i-au provocat pe ceilalţi: haideţi la preşedinţie, la parlament! În afară de aceasta, de unde au luat pietre? Îmi amintesc că, pe 10 noiembrie 1989, când a fost atacat MAI, erau aduse camioane întregi cu pietre, iar la volanul KAMAZ-urilor se aflau ofiţeri KGB.

- Ce anume consideraţi că i-a provocat pe manifestanţi?

- Mulţi dintre ei nici n-au conştientizat faptul că au ieşit să protesteze împotriva fraudării alegerilor. Tocmai de aceea au şi apărut câteva zeci de tineri care-i provocau la diferite acţiuni. Lucrul acesta bătea tare la ochi. Ei aruncau pietrele, ei se căţărau pe ferestre, ei se băgau sub şuvoaiele furtunurilor de apă. Provocarea a fost din partea lor. Un fost colaborator din Serviciul pază al Preşedinţiei mi-a spus că nici chiar ei, bodyguarzii, nu ştiau cum să ajungă pe acoperiş. Încolo avea acces un număr destul de limitat de persoane. Cum de a ajuns tânărul acela să arboreze drapelul? Numai însoţit de poliţie şi securitate.

- Cum a acţionat poliţia? Puteau fi evitate actele de vandalism?

- Desigur. Ministerul de Interne are două structuri puternice - brigada de poliţie cu destinaţie specială şi regimentul „Scut”, în care sunt suficiente persoane pentru a ocroti orice obiect de valoare primordială pentru stat. Cum să cedezi atât de uşor aceste două clădiri? Era suficient numai una din aceste structuri să participe, ca să fie blocat accesul în edificii. Acum, ei afirmă că n-au folosit metodele respective, pentru că manifestanţii erau tineri şi n-au dorit să-i bată. Mă întreb: dar pe urmă de ce i-au bătut? De ce îi maltratează acum? Eu nu cred că Valeriu Boboc a murit din cauza unor gaze necunoscute. Un tânăr de 23 de ani nu moare atât de uşor de la nişte gaze. Mai ales că sub aceste gaze au nimerit sute de oameni.

- De ce n-a fost blocat accesul în cele două instituţii ale statului?

- Pentru că nu s-a dorit acest lucru. Trebuiau formate mai multe linii de apărare. Pe 14 mai 1991, într-adevăr, era pregătită o tentativă de lovitură de stat, legată de demiterea lui Mircea Druc. În stradă erau şase cordoane de poliţie. Tineretul stătea culcat pe asfalt. Când deputaţii au ieşit din parlament, tinerii s-au ridicat şi au spart cele şase cordoane. Era o scenă de groază, pe care o poţi vedea doar în filme. Noi însă, cu doar 50 de poliţişti, am astupat ruptura şi i-am mânat pe tineri în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Mă întreb: cum de 50 de poliţişti au putut atunci decide soarta ţării, iar acum sute de poliţişti n-au fost în stare s-o facă?

- Cum credeţi, de ce Voronin a dat ordin de retragere?

- Ca să dea vina pe tineret şi pe liderii partidelor de opoziţie pentru cele întâmplate. Şi i-a reuşit. Doar pentru moment. Poporul nu-i ca Voronin, e cu mintea trează şi înţelege de ce a procedat astfel. Am fost martor cum unii lideri ai partidelor politice îi linişteau pe tineri şi le-au ordonat să meargă în Piaţă, dar să nu plece la TVM, cum îi aţâţau unii.

- După retragerea mulţimii, de ce n-a fost preluată paza clădirilor?

- Poliţia stătea după clădiri. Ea putea să preia paza edificiilor foarte simplu. Dar se aştepta ca tinerii să meargă mai departe - să devasteze clădirile. Actele de vandalism au fost înfăptuite de nişte grupuri de tineri, instruite de serviciile respective. Pe aceştia n-o să-i găseşti printre cei reţinuţi, pentru că au îndeplinit ordinul şefului statului. Poliţia continuă vânătoarea prin instituţiile de învăţământ, arestând şi maltratând tineri nevinovaţi, care n-au avut nimic în comun cu actele de vandalism.

- Este adevărat că Voronin a uzurpat puterea în stat?

- Toate structurile lucrează pentru îmbogăţirea şi apărarea clanului Voronin. Businessul din Moldova e acaparat de două persoane - Oleg Voronin şi Oleg Smirnov, ambii miliardari, care deţin controlul şi asupra resurselor energetice ale republicii. Degeaba Voronin o face pe mortul în popuşoi, certându-se făţiş cu Smirnov, pentru că cei doi fii ai lor se împacă bine. Nu mai are nici un sens lozinca lansată de comunişti în alegeri „Pentru o Moldovă europeană”, pentru că, de fapt, ei ne reorientează spre Est. Nu în zadar Voronin a afectat grav relaţiile nu numai cu România, ci cu întreaga Uniune Europeană.

- Cine se face vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie la Chişinău?

- Guvernarea comunistă şi, înainte de toate, preşedintele Voronin. Ca să se menţină la putere, el a urmat exemplul lui Hitler. A dat ordin să dea foc Reichstagului moldovenesc. Mai devreme sau mai târziu, el va trebui să răspundă pentru cele întâmplate. Tineretul are nevoie de un viitor european, nu să stea sub papucul lui Voronin. Pentru că, după absolvirea instituţiilor de învăţământ, ei sunt practic aruncaţi în stradă. Iată de ce cred că, pe 5 aprilie, tinerii, ca şi întreaga populaţie, au dorit o schimbare. Dacă nu s-a produs, vina o poartă doar regimul comunist care a fraudat alegerile şi care a provocat evenimentele de pe 6 şi 7 aprilie. E o lecţie dură, de care ar trebui să ţină cont cei care se mai află, deocamdată, la putere.

- Vă mulţumesc pentru interviu.

Sursa: Timpul


Poliţia l-a maltratat şi pe electricianul de la parlament

[English]

Electricianul parlamentului, Vasile Şendrea, a fost maltratat de către poliţişti chiar în clădirea legislativului, după ce, în noaptea de 7 aprilie, a rămas la serviciu cu scopul de a preveni pericolul electrocutării pompierilor şi a manifestanţilor. Şendrea a ajuns singur la Salvare, cu un picior fracturat şi cu spatele plin de vânătăi, iar MAI nu i-a plătit niciun ban pentru tratament.

Cazul Şenderea arată o dată în plus că MAI minte, declarând că poliţiştii n-au aplicat forţa fizică faţă de participanţii la acţiunile de protest din 7 aprilie. Când a început devastarea clădirii parlamentului, susţine Şendrea, şefii săi i-au dat indicaţii să rămână la faţa locului, pentru a deconecta lumina în cazul intervenţiei pompierilor. „Misiunea mea era să deconectez sursele de curent electric pe toate etajele unde izbucneau incendii. Când parlamentul a luat foc, pompierii nu puteau stinge, fiindcă i-ar fi electrocutat”, afirmă electricianul.

Vasile Şendrea a fost atacat de poliţişti noaptea, în jurul orei unu, pe un culoar al parlamentului, după ce stinsese lumina la mai multe etaje şi cobora la demisol. „Mergeam prin fum, nu vedeam nimic. Mi-au ieşit în cale câţiva poliţişti şi au început să mă bată. M-au încurcat cu alţii, cred, şi strigau: „Jos! Jos!”. Am încercat să le spun că lucrez aici, dar mi-au tuflit o bâtă peste picioare şi am căzut. Mă loveau apoi cu bâtele în spate, până am reuşit să mă legitimez. Atunci m-au condus în biroul meu şi m-au lăsat acolo”, ne relatează V. Şendrea. Cu fracturi la un picior, el a ajuns singur la spital, plătindu-şi din propriu buzunar îngrijirile medicale: „Acum stau cu piciorul în ghips şi pe spate încă se păstrează urmele loviturilor. Nu ştiu ce-o să fie mai departe şi dacă-mi vor compensa cheltuielile, căci medicamentele mi le-am cumpărat din banii mei. Eu doar eram la lucru. De lepădam totul şi plecam, aveau să mă învinuiască că am fugit”.

Potrivit lui V. Şendrea, prima încăpere din parament căreia i s-a dat foc a fost Biroul de permise, unde el a fost chemat ca să faciliteze munca pompierilor. În acest sens, există o înregistrare video pe blogul lui Alex Cozer, în care se vede că Ion Galiţchi (tânărul care a declarat că a arborat steagurile UE pe cele două clădiri „pentru a potoli masele”) primeşte nişte acte de la un bărbat în costum, după care strică uşa Biroului de permise, unde introduce multă hârtie, care ulterior a fost aprinsă. Ieri, ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, a declarat în cadrul unei întâlniri cu Edwin Berny, reprezentant ONU la Chişinău, că poliţiştii nu-i maltratează pe cei reţinuţi sau arestaţi la 7 aprilie…

Sursa: Timpul


Voronin îşi premiază torţionarii

[English]

Autorităţile comuniste de la Chişinău le-au promis apartamente poliţiştilor. Amnistia anunţată cu surle şi trâmbiţe de Voronin nu poate fi aplicată din punct de vedere juridic, dar premierea forţelor de ordine - da.

[Click pentru mărire] Foto: Reuters
Poliţişti îmbrăcaţi în civil au ridicat de pe stradă tineri şi i-au aruncat în închisori.

Ministrul moldovean de Interne, Gheorghe Papuc, le-a promis poliţiştilor prime însumând trei salarii, dar şi apartamente.

Aceste angajamente şi le-a luat ministrul în faţa Regimentului „Scut“, în semn de mulţumire pentru că nu i-a oprit pe provocatorii care au instigat mulţimea la distrugerea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei în timpul protestelor din 7 aprilie, scrie publicaţia „Timpul“.

Amnistia, praf în ochi

În ceea ce-i priveşte pe tinerii ridicaţi de pe stradă de poliţie şi închişi în comisariate, aceştia nu se vor putea bucura prea curând de libertate deoarece amnistia anunţată miercuri de preşedintele Voronin nu poate fi pusă în practică.

Mai întâi, trebuie aprobată o lege în acest sens, de către Parlament, iar noul Legislativ nu s-a constituit încă, scrie „Ziarul de Gardă“.

Unii analişti sunt de părere că Voronin vrea să motiveze astfel cererea către Curtea Constituţională de a valida cât mai curând rezultatele alegerilor, pentru a permite constituirea Legislativului.

Avocatul Victor Panţâru, care asigură apărarea lui Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru protestele sale inedite faţă de autorităţile comuniste, a declarat că la comisariatul de poliţie la care se află nu s-a dat ordinul de eliberare a persoanelor reţinute.

El consideră că această amnistie este un truc al regimului pentru „a se spăla pe mâini“ de problema copiilor şi tinerilor reţinuţi. De altfel, după anunţul lui Voronin, Mătăsaru a fost transferat de la Comisariatul General de Poliţie în Penitenciarul nr. 13.

Totuşi, Procuratura Generală a anunţat că a „iniţiat procesul de revocare a măsurilor de reprimare sub formă de arest, care au fost aplicate persoanelor care au participat la acţiunile de dezordini în masă din 7 aprilie“, scrie „Jurnal de Chişinău“.

Torturile continuă

Mărturiile şocante despre tratamentele inumane aplicate tinerilor protestatari continuă să apară în presa de peste Prut.
Ion Creţu, student în anul II la Colegiul de construcţii din Chişinău, a fost reţinut de poliţie lângă magazinul Sun City, în 9 aprilie.

El afirmă că a fost bătut cu o sticlă de plastic umplută cu apă pentru a nu-i apărea urme pe corp. Acum are dureri insuportabile de spate. Creţu povesteşte că într-o altă celulă, vecină cu a lui, erau închise şi fete, care erau dezbrăcate până la piele şi apoi bătute cu picioarele şi pistoalele automate.

Edwin Berry, reprezentantul ONU la Chişinău, a declarat că a reuşit să stea de vorbă cu 40 de persoane aflate în izolatorul 13. „Din ceea ce am văzut şi am auzit de la cei circa 40 de tineri, pot considera că este vorba de grave încălcări ale drepturilor omului: aplicarea unor tratamente inumane şi degradante, îngrădirea dreptului la consiliere juridică, proces echitabil şi condiţii adecvate de detenţie“, a spus expertul ONU.

Al treilea mort

Ieri, un alt părinte, din localitatea Soroca, a fost anunţat de poliţie că fiul lui, Eugen Ţapu, în vârstă de 26 de ani, a murit. „Cadavrul este aproape de nerecunoscut şi a fost pus de autorităţi într-un sicriu ermetic“, a declarat publicaţiei „Ziarul de Gardă“ Andrei Ţapu, tatăl lui Eugen. Sora lui Eugen a adăugat că li s-a spus că a decedat cu nouă zile în urmă, de aceea Eugen a fost pus într-un sicriu ermetic.

Pe de altă parte, cadavrul lui Valeriu Boboc, o altă persoană despre care se crede că a decedat în urma acţiunilor autorităţilor, va fi deshumat şi examinat în prezenţa unor experţi internaţionali.

Deşi era lovit la cap şi la ceafă, cu o coastă fracturată şi plin de vânătăi, Procuratura Generală afirma că acesta a murit intoxicat cu o substanţă necunoscută. Părinţii tânărului Ion Ţâbuleac, cel de-al doilea mort al represiunii comuniste, au fost anunţaţi că acesta s-a sinucis, cu toate că pe corpul victimei erau urme de violenţă.

"Din ceea ce am văzut şi am auzit de la circa 40 de tineri, pot considera că este vorba de grave încălcări ale drepturilor omului."

Edwin Berry

reprezentantul ONU la Chişinău

Sursa: Adevărul