joi, 16 aprilie 2009

Poliţia a declarat familiei că Eugen s-a spânzurat cu şireturile de la încălţări

[English]

Familia lui Eugen Ţapu spune că poliţia le-a declarat că Eugen Ţapu a fost găsit spânzurat într-un imobil din Chişinău, strangulându-se cu şireturile de la încălţări. Eugen avea peste 80 kg, şi nu are pe gât tăieturi.

Familia îndurerată a lui Eugen Ţapu a povestit printre lacrimi că au fost informaţi să se adreseze la Poliţia Râşcani din Chişinău pentru a ridica corpul neînsufleţit al băiatului. Poliţiştii le-au spus că Eugen a fost găsit strangulat cu propriile şireturi într-o clădire părăsită, la câteva zile după ce acesta şi-ar fi pus capăt zilelor.

Familia pune la îndoială acest fapt, deoarece: Eugen are peste 80 kg şi şireturile nu ar fi rezistat; Eugen nu are o tăietură pe gât care ar fi fost normal să apară după ce ar fi atârnat câteva zile de aceste şireturi; Eugen a fost un băiat plin de viaţă şi nu a dat niciodată de bănuit că ar fi copleşit de pesimism.

Alte rude ne-au informat că mama lui Eugen e în străinătate şi este aşteptată la înmormântare. Iniţial familia a anunţat că îl va înmormânta sâmbătă, ca să reuşească să vină mama. Se fac totuşi, presiuni ca înmormântarea să aibă loc vineri, sub pretextul că corpul e într-o stare avansată de descopunere.

În R.Moldova nu există experţi de medicină legală independenţi.

Sursa: Ziarul de Gardă


Sergiu Voloc dat dispărut

[English]

Om mai bun in tot raionul
Nu gasesti cat vei cata…
Dar primarul nostru-i unul,
Doar cu dansul vom vota
Ni-o tras gaz la toti in case
Pentru ca-i destept si-i bun;
Ni-o facut viata frumoasa
Ni-o dat apa si sapun.

Voi dusmani ai primariei,
Nu vedeti sau sunteti chiori?
Azi triumfa omenia, iese soarele din noi…

Ghinionul sortii , actorul Sergiu Voloc , a disparut acum 3 zile si nu poate fi gasit. Personal l-am vazut la protestele din 6 si 7 aprilie primbandu-se prin PMAN. Nu facea nimic decat urmarea evenimentele de la distanta.

Sursa: Curaj.net


Fete dezbrăcate în pielea goală şi umilite de poliţişti

[English]

Trei fete, retinute in noaptea de dupa 7 aprilie, aduse la comisariat, dezbracate in pielea goala si obligate sa faca asezari si sa stea in diferite pozitii in fata unui grup de opt politisti barbati. Despre acest caz a relatat joi avocata Lilia Prodan, intr-un seminar dedicat protestelor din saptamana trecuta, organizat de mai multe ONG-uri si la care au participat reprezantanti ai institutiilor judiciare.

Ea a comunicat ca trei din cei patru clienti ai sai, arestati in urma manifestatiilor din 7 aprilie, au fost supusi maltratarii din partea reprezentantilor politiei.

Prodan a mai spus ca cei mai tineri dintre cei detinuti incepand de astazi sunt eliberati. “Ca la conveieri au fost eliberate, saptamana trecuta, mandate de arest, iar astazi, ca la conveier, tinerii sunt eliberati”, a declarat avocata.

Ea a mai informat ca printre cei arestati in urma protestelor se afla si un candidat la functia de deputati. Iar potrivit Codului Electoral, acesta nu putea fi arestat pentru ca dispune de imunitate in calitatea sa candidat.

Cruzimile la care sunt supusi tinerii arestati ca rezultat al manifestatiilor din saptamana trecuta seamana cu un fel de Guantanamo, a declarat Evgheni Golosceapov, directorul executiv al Amnesty International, in cadrul aceluiasi eveniment. Potrivit datelor detinute de aceasta organizatie, in jur de 160 de tineri ar fi fost supusi maltratarilor de catre politie. “Au fost batuti, nu li s-a oferit nici apa, nici mancare, nu li s-a permis sa mearga la veceu si nici nu au avut acces la avocati”, a reletat Golosceapov, subliniind ca “aplicarea torturii reprezinta o crima si o teroare din partea statului impotriva cetatenilor sai”.

Ion Manole, de la organizatia Promo-Lex, a spus ca detine informatii potrivit carora autobuze cu studenti moldoveni, ce invata in Romania, au fost retinuti si dusi la comisariate, unde au fost supusi maltratarilor.

Responsabil pe ordinea publica de la Ministerul de Interne, Petru Corduneanu, prezent la eveniment, a dezmintit informatiile prezentate de ONG-uri si juristi, dar a dat asigurari ca eventuale abuzuri ale politistilor vor fi sanctionate.

Sursa: Ştirea Zilei


A treia victimă

[English]

Cadavrul lui Eugen Ţapu, un tânăr de 26 de ani, căruia îi plăcea să joace rugby, a fost adus la Soroca de către poliţie într-un sicriu ermetizat. Aceştia au lăsat părinţilor certificatul de deces şi, fără a oferi careva comentarii, au plecat. Mâine, 17 aprilie, corpul neînsufleţit al lui Eugen Ţapu va fi înmormântat. Referitor la cauza decesului, familia tânărului nu cunoaşte nimic. Potrivit lui Victor Său, primarul or. Soroca, există o legătură dintre decesul Eugen Ţapu şi protestul din 7 aprilie, deoarece poliţia refuză să ofere explicaţii suplimentare şi coincide data decesului cu data mitingului de la Parlament şi Preşedinţie.

Contactată de UNIMEDIA să ne ofere informaţii suplimentare, Tatiana Ţapu, sora răposatului, a declarat că “Eugen a decedat acum 9 zile. În rest, nu cunoaştem nimic”.

Primarul or. Soroca a mai precizat că deja cadavrul tânărului este într-o stare de descompunere. “Am sunat preoţii din Soroca şi vom fi mâine la înmormântare. Nimeni nu ştie unde a fost găsit. Poliţia nu oferă nicio informaţie. Există o legătură dintre acţiunea de protest din 7 aprilie şi moartea lui Eugen Ţapu, deoarece poliţia refuză să ofere explicaţii suplimentare şi coincide data decesului cu data mitingului de la Parlament şi Preşedinţie”, a mai declarat Victor Său.

UNIMEDIA precizează că Eugen Ţapu a studiat la şcoala nr. 1 din Soroca şi, ulterior, la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport.

Amintim că, anterior, presa a scris despre alţi doi tineri, care au murit după ce au fost maltrataţi de către poliţie, în urma acţiunilor de protest de la Parlament şi Preşedinţie.

Sursa: Unimedia

True Moldova:

E a 3-a jertfă oficial, cert este că a fost o încercare de a muşamaliza toate trei... aici nu le-a reuşit.. Cîte au mai fost la care au reuşit ? Sunt peste 1000 de tineri dispăruţi ...

Imagini: [Click pentru mărire]
Dezbateri în Parlamentul UE privind Moldova

[English]

Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) va intreprinde toate demersurile pentru organizarea unei dezbateri privind situatia din Moldova, inclusiv cu declaratii din partea Comisiei Europene si a Consiliului de Ministri, in sesiunea plenara de saptamana viitoare, de la Strasbourg.

Liberalii si Democratii Europeni depland lipsa de reactie a UE pe marginea masurilor de inabusire a protestelor opozitiei, in urma alegerilor parlamentare, precum si pe marginea continuarii retinerii si relelor tratamente impotriva a sute de demonstranti.

“Ne asumam riscul ca tacerea din Bruxelles privind rezultatul disputat al alegerilor Moldovene sa fie interpretata fie ca ignoranta, fie ca aprobare a intimidarii continue a suporterilor opozitiei», a declarat liderul ALDE, Graham Watson.

»Uniunea Europeana trebuie sa semnaleze angajamentul sau cu privire la viitoarea stabilitate si dezvoltare democratica a Moldovei, prin Parteneriatul Estic. Guvernul din Chisinau trebuie sa actioneze rapid pentru a repara daunele aduse credibilitatii sistemului politic Moldovean, provocate de relatari privind falsificarea voturilor si incalcarea drepturilor omului. Publicarea numelor tuturor protestatarilor retinuti si acordarea accesului, in celulele unde sunt tinuti, a familiilor si avocatilor acestora, ar fi un prim pas in aceasta directie».

Europarlamentara Renate Weber (PNL, Romania) a declarat: «În urma alegerilor din 5 aprilie se înregistrează în Moldova un şir interminabil de încălcări grosolane ale drepturilor omului de către autorităţile moldovene. Siguranţa personală nu mai există, tineri şi chiar minori au fost pur şi simplu ridicaţi de pe stradă şi supuşi unor tratamente inumane şi chiar torturaţi. Vânătoarea de jurnalişti, practicată atât împotriva jurnaliştilor moldoveni cât şi străini, face ca libertatea de exprimare practic să nu mai existe. S-a ajuns până acolo încât autorităţile moldovene refuză propriilor cetăţeni dreptul de a intra în ţară. Europarlamentarii trebuie să fie fermi în condamnarea acestor acţiuni, pentru că ei vorbesc în numele cetăţenilor care i-au trimis în Parlamentul European, iar cetăţenii noştri nu tolerează astfel de comportamente nedemocratice.»

Europarlamentarii ALDE – Baroneasa Emma Nicholson (UK) si Henrik Lax (Finlanda) — au fost observatori UE la alegerile parlamentare moldovene. Baroneasa Nicholson si-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la corectitudinea recentelor alegeri, pe fondul acuzatiilor de inregistrare fraudulenta a alegatorilor si in conditiile in care mass-media este controlata de stat.

“Raportul OSCE a fost mult prea entuziast privind alegerile”, a spus Baroneasa Nicholson. “La granita transnistreana am vazut barbati si femei in toata firea plangand pentru ca politia locala le interzicea sa ia autobuzul peste granita, pentru a vota in Moldova. Unii au insistat si au gasit alte metode de a calatori, insa au fost inregistrati video, li s-au luat actele si au fost amenintati cu pierderea slujbelor. Un candidat mi-a spus ca a pierdut o mie de voturi de la oameni carora li s-a refuzat accesul in Moldova.»

»Sunt foarte ingrijorata cu privire la retinerea prelungita a unui numar mare de tineri moldoveni, fara a se sti cine, cum si unde ii retine. Regret puternic moartea unui al doilea tanar aflat in custodia politiei si cer autoritatilor sa le asigure un tratament care sa nu le puna in pericol siguranta si sa le asigure accesul la o aparare corecta.»

Comunicat de presă al Grupului ALDE al PE

Sursa: Ziarul de Gardă