luni, 13 aprilie 2009

Unul dintre provocatorii de la Parlament şi Preşedinţie este în căutare generală pe site-ul MAI pentru jaf

[English]

Unul dintre tinerii, despre care presa a scris că ar fi unul dintre provocatorii de la Parlament şi Preşedinţie, care au incitat mulţimea la acţiuni violente, pare a fi în căutare generală pe site-ul MAI pentru comiterea unui jaf, în conformitate cu art. 187 alin. 2 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Pe site-ul MAI găsim că Guţu Andrei Vladimir, născut la 14.12.1986, este cercetat în cadrul dosarului penal nr. 2007030220, iniţiat în baza art. 187 alin. 2 CP RM. Dosarul de căutare este cu nr. 2008030069.

Vedeţi mai jos poza persoanei în căutare generală pe site-ul MAI, care seamănă izbitor cu unul dintre tinerii, despre care presa a scris că ar fi unul dintre provocatorii de la Parlament şi Preşedinţie, care au incitat mulţimea la acţiuni violente.Reproducem mai jos art. 187 alin. 2 din Codul Penal, pentru care acest tânăr este cercetat penal:

(2) Jaful săvîrşit:
a) repetat;
b) de două sau mai multe persoane;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) prin pătrunderea în încăpere, în alt loc pentru depozitare sau în locuinţă;
e) cu aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori cu ameninţarea aplicării unei asemenea violenţe;
f) cu cauzarea de daune în proporţii considerabile se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 10 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 500 la 1.000 unităţi convenţionale.

Cum a fost posibil ca un tânăr infractor să se primble nestingherit în centrul Chişinăului, fără ca să fie prins de către poliţie? Cine sunt şi ceilalţi tineri din preajma acestuia, care par a fi parte din aceeaşi gaşcă?

Mai jos găsiţi poza origianlă, expediată la redacţia UNIMEDIA de către un vizitator al site-ului nostru.

[Click pentru mărire]


Sursa: Unimedia


Dragoş Galbur - Pentru "ei"

Nu-ţi fie frică de opoziţie. Ţine minte că zmeul se ridică împotriva vântului, nu cu vântul.
Voronin-fiul curătă mizeria tatălui

[English]

Firma controlată de fiul preşedintelui moldovean, Oleg Voronin, a fost “invitată” să cureţe clădirile Preşedinţiei şi ale Parlamentului, devastate de protestatari. Opoziţia susţine că aceeaşi firmă va executa şi lucrările de renovare, cu bani luaţi din bugetul Educaţiei.

[Click pentru mărire]Nici purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău nu ştie cum a ajuns firma lui Oleg (medalion, dreapta) să lucreze la Parlament şi la Preşedinţie. Sediile Preşedinţiei şi Parlamentului de la Chişinău, devastate în urma protestelor de pe 7 aprilie, vor fi renovate de firma fiului preşedintelui Vladimir Voronin, Glorinal, pe banii luaţi de la instituţiile de învăţământ din R. Moldova, a afirmat Serafim Urechean, liderul formaţiunii de opoziţie Alianţa Moldova Noastră (AMN), relatează NewsIn. Bănuielile lui Urechean au un anu­me temei: muncitorii firmei Glorinal au fost surprinşi de fotoreporteri în timp ce curăţau Parlamentul şi Preşedinţia de la Chişinău de urmele conflictului abia încheiat. Cotidianul a găsit o foto­grafie Reuters în care apar o serie de persoane purtând uniforme pe care este inscripţionat GLORINAL şi care strâng atât documentele împrăştiate, cât şi geamurile sparte sau bucăţile din lemn şi din beton. Aceleaşi uniforme pot fi observate şi în alte poze făcute în diverse aripi ale instituţiilor “curăţate” de firma care se presupune că este controlată de fiul preşedintelui moldovean. Contactat de Cotidianul, purtătorul de cuvânt al AMN, Victor Osipov, a precizat că buldozere şi excavatoare purtând sigla Glorinal au început să lucreze în zona clădirii Parlamentului, pe 8 aprilie, după încetarea protestelor violente.

“Este evidentă intenţia autorităţilor de a implica această firmă privată, şi nu o firmă de stat, a primăriei, în efectuarea lucrărilor”, a declarat Osipov. Chiar şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Vitalie Condratchi, a declarat că nu cunoaşte în baza cărei înţelegeri firma Glorinal transportă deşeurile din clădirile devastate. Condratchi a precizat că Ministerul Construcţiilor va organiza o licitaţie pentru a stabili compania care va renova clădirile. Vladimir Voronin a cerut ca lucră­rile de renovare să fie începute în regim de urgenţă. “Noi considerăm că locul demonstraţiei nu ar fi trebuit curăţat înainte de venirea procu­rorilor. Se poate ca firma să aibă ordinul de a şterge urmele”, a mai indicat Osipov unul dintre motivele implicării firmei lui Oleg Voronin în lucrările începute la doar câteva ore după încetarea protestelor. Cât despre finanţarea lucrărilor, ea se va face “din contul resurselor financiare ale instituţiilor de învăţământ ai căror reprezentanţi au participat la acţiunile din 7 aprilie”, se arată într-un comunicat al Pre­şedinţiei.

Costul estimat al lucrărilor este de 300 de milioane de lei (26,7 milioane de dolari) fără a include mobilierul şi echipamentul deteriorat, a precizat ministrul Construcţiilor de la Chişinău, Vladimir Baldovici. Voronin a cerut şi sprijinul UE pentru repararea clădirilor guvernamentale. Presa a scris deseori că Glorinal aparţine imperiului antreprenorial al lui Oleg Voronin. Cu puţin timp în urmă, directorul Glorinal, Vasile Chirică, a fost decorat cu Ordinul Republicii de către preşedinte. Potrivit anchetelor efectuate în anii trecuţi de presa moldoveană, fiul preşedintelui are o avere estimată la circa două miliarde de dolari şi controlează şi firme din Iaşi şi din Vaslui. Una dintre ele este MSI Trading din Iaşi, paravan al afacerilor internaţionale cu zahăr ale lui Oleg Voronin. Acesta are un Maybach de aproape 200.000 de dolari şi deţine mai multe imobile pe una dintre cele mai bine păzite străzi din Chişinău. El deţine un adevărat imperiu financiar şi în domeniul construcţiilor. Astfel, Metal-Market, una dintre firmele lui Oleg Voronin, a renovat hotelul Codru, unde locuiesc majoritatea diplomaţilor occidentali, şi construieşte zeci de locuinţe de lux pe terenuri deţinute anterior de stat.

Potrivit unei investigaţii recente realizate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, numele lui Oleg Voronin este legat şi de firma Biotex, specializată în comerţ cu ovule şi mame-surogat, acolo unde administrator a fost unul dintre bodyguarzii fiului preşedintelui. Instrumentul financiar al familiei Voronin este FinComBank, al cărei preşedinte este Oleg Voronin şi unde preşedintele Voronin deţine acţiuni în valoare de 5 milioane de lei moldoveneşti, potrivit declaraţiei de avere. Banca a fost tratată aşa cum se cuvine de autorităţile statului: Căile Ferate moldovene şi compania de telefonie a statului şi-au transferat conturile la FinComBank. Totodată, mulţi dintre angajaţii ministerelor de la Chişinău îşi primeau salariul pe carduri emise de aceeaşi bancă. Printre acţionarii băncii se numără Valentina Rusu, fiica preşedintelui, cu 5% din acţiuni, dar şi soţia pre­şedintelui, Taisia Voronin, care deţinea, în 2003, peste 8% din acţiuni.

Sursa: Cotidianul