duminică, 3 mai 2009

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei jurnaliştii din Moldova s-au solidarizat împotriva intimidării

[English]

2009-05-03/15:22 Organizaţii media din Republica Moldova au desfăşurat duminică, 3 mai, în scuarul Operei Naţionale din Chişinău, un miting în contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, marcată anual de comunitatea jurnalistică internaţională în a treia zi a lunii mai. Mitingul din acest an a fost unul de protest, în contextul „intimidării jurnaliştilor şi a instituţiilor mass-media după alegerile parlamentare din 5 aprilie”, transmite Info-Prim Neo.

Organizatorii manifestaţiei – Uniunea Jurnaliştilor din Moldova (UJM), Asociaţia Presei Independente (API), Asociaţia Presei Electronice (APEL) şi Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) – au declarat că scopul manifestaţiei din acest an este „de a atrage atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale asupra mediului deosebit de periculos pentru exercitarea profesiei de jurnalist în R. Moldova, asupra încălcării dreptului la informare, violării libertăţii de expresie, actelor de violenţă împotriva jurnaliştilor şi presiunilor exercitate de autorităţi asupra instituţiilor de presă şi organizaţiilor neguvernamentale de media neloiale puterii”.

Petru Macovei, directorul executiv al API i-a apreciat pe jurnaliştii care au stat în „linia întâi” în timpul evenimentelor tragice de după 5 aprilie, arătându-şi totodată nemulţumirea că „mulţi colegi ataşaţi au prezentat în materialele lor comentarii unilaterale. „Important este ca noi să le cerem jurnaliştilor să fie obiectivi, să ne prezinte realitatea aşa cum este ea şi să nu ne mintă”, a declarat Macovei.

Valeriu Saharneanu, preşedintele UJM, moderatorul mitingului, a făcut publice în asistenţei concluziile recentului raport al organizaţiei internaţuionale ce monitorizează presa din întreaga lume - „Freedom House”, care arată că în R. Moldova nu există presă liberă.

În contextul evenimentelor de după 5 aprilie, Val Butnaru, directorul cotidianului „Jurnal de Chişinău” a contrazis concluziile raportului elaborat de „Freedom House”. „Faptul că funcţionarii europeni blazaţi si conformişti şi-au schimbat punctul de vedere se datorează şi acestei prese libere, care există la noi în ţară”, a spus Butnaru. Totodată directorul publicaţiei a mai menţionat că „greşesc amarnic cei care au inoculat ideea că presa care a reflectat evenimentele de după 5 aprilie a fost divizată pe criterii de etnicitate - cum că cea de limbă rusă ar fi procomunistă, iar cea de limbă română - de opoziţie”. „Doua ziare de limba rusă „Moldavskie vedomosti” şi „SP” din Bălţi au dat dovadă de un comportament echidistant şi au reflectat evenimentele conform codului deontologic. Aceasta este o dovadă că unii ziarişti sunt ceea ce trebuie să fie - a patra putere în stat”, a mai declarat Val Butnaru.

Jurnalistul Tudor Iaşcenco, directorul săptămânalului „Cuvântul” din Rezina a declarat pentru Info-Prim Neo că la momentul actual jurnaliştii din R. Moldova trebuie să dea dovadă de solidaritate. „Trebuie să demonstrăm că suntem cineva în această ţară, că de noi depind foarte multe lucruri, în special informarea corectă a populaţiei. Dacă noi nu vom informa corect, alţii vor informa incorect. Este cel mai tragic că mulţi colegi de-ai noştri îşi dau seama că fac acest lucru, dar îl fac”, a spus Iaşcenco.

Prezenţi la miting, foarte mulţi oameni de alte profesii au susţinut că doar existenţa unei prese libere poate duce la dezvoltarea unui stat democratic şi european.

Un şir de scriitori, publicişti şi politicieni i-au felicitat pe jurnalişti cu prilejul zilei lor profesionale, îndemnându-i să-şi exercite meseria în continuare cu mult curaj, chiar dacă sunt învinuiţi şi intimidaţi că-şi fac datoria corect. În acelaşi context, politicienii au promis provocarea alegerilor anticipate, „pentru a avea o guvernare democratică şi presă liberă”.

Sursa: Info-Prim


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu