sâmbătă, 18 aprilie 2009

Voronin îşi premiază torţionarii

[English]

Autorităţile comuniste de la Chişinău le-au promis apartamente poliţiştilor. Amnistia anunţată cu surle şi trâmbiţe de Voronin nu poate fi aplicată din punct de vedere juridic, dar premierea forţelor de ordine - da.

[Click pentru mărire] Foto: Reuters
Poliţişti îmbrăcaţi în civil au ridicat de pe stradă tineri şi i-au aruncat în închisori.

Ministrul moldovean de Interne, Gheorghe Papuc, le-a promis poliţiştilor prime însumând trei salarii, dar şi apartamente.

Aceste angajamente şi le-a luat ministrul în faţa Regimentului „Scut“, în semn de mulţumire pentru că nu i-a oprit pe provocatorii care au instigat mulţimea la distrugerea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei în timpul protestelor din 7 aprilie, scrie publicaţia „Timpul“.

Amnistia, praf în ochi

În ceea ce-i priveşte pe tinerii ridicaţi de pe stradă de poliţie şi închişi în comisariate, aceştia nu se vor putea bucura prea curând de libertate deoarece amnistia anunţată miercuri de preşedintele Voronin nu poate fi pusă în practică.

Mai întâi, trebuie aprobată o lege în acest sens, de către Parlament, iar noul Legislativ nu s-a constituit încă, scrie „Ziarul de Gardă“.

Unii analişti sunt de părere că Voronin vrea să motiveze astfel cererea către Curtea Constituţională de a valida cât mai curând rezultatele alegerilor, pentru a permite constituirea Legislativului.

Avocatul Victor Panţâru, care asigură apărarea lui Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru protestele sale inedite faţă de autorităţile comuniste, a declarat că la comisariatul de poliţie la care se află nu s-a dat ordinul de eliberare a persoanelor reţinute.

El consideră că această amnistie este un truc al regimului pentru „a se spăla pe mâini“ de problema copiilor şi tinerilor reţinuţi. De altfel, după anunţul lui Voronin, Mătăsaru a fost transferat de la Comisariatul General de Poliţie în Penitenciarul nr. 13.

Totuşi, Procuratura Generală a anunţat că a „iniţiat procesul de revocare a măsurilor de reprimare sub formă de arest, care au fost aplicate persoanelor care au participat la acţiunile de dezordini în masă din 7 aprilie“, scrie „Jurnal de Chişinău“.

Torturile continuă

Mărturiile şocante despre tratamentele inumane aplicate tinerilor protestatari continuă să apară în presa de peste Prut.
Ion Creţu, student în anul II la Colegiul de construcţii din Chişinău, a fost reţinut de poliţie lângă magazinul Sun City, în 9 aprilie.

El afirmă că a fost bătut cu o sticlă de plastic umplută cu apă pentru a nu-i apărea urme pe corp. Acum are dureri insuportabile de spate. Creţu povesteşte că într-o altă celulă, vecină cu a lui, erau închise şi fete, care erau dezbrăcate până la piele şi apoi bătute cu picioarele şi pistoalele automate.

Edwin Berry, reprezentantul ONU la Chişinău, a declarat că a reuşit să stea de vorbă cu 40 de persoane aflate în izolatorul 13. „Din ceea ce am văzut şi am auzit de la cei circa 40 de tineri, pot considera că este vorba de grave încălcări ale drepturilor omului: aplicarea unor tratamente inumane şi degradante, îngrădirea dreptului la consiliere juridică, proces echitabil şi condiţii adecvate de detenţie“, a spus expertul ONU.

Al treilea mort

Ieri, un alt părinte, din localitatea Soroca, a fost anunţat de poliţie că fiul lui, Eugen Ţapu, în vârstă de 26 de ani, a murit. „Cadavrul este aproape de nerecunoscut şi a fost pus de autorităţi într-un sicriu ermetic“, a declarat publicaţiei „Ziarul de Gardă“ Andrei Ţapu, tatăl lui Eugen. Sora lui Eugen a adăugat că li s-a spus că a decedat cu nouă zile în urmă, de aceea Eugen a fost pus într-un sicriu ermetic.

Pe de altă parte, cadavrul lui Valeriu Boboc, o altă persoană despre care se crede că a decedat în urma acţiunilor autorităţilor, va fi deshumat şi examinat în prezenţa unor experţi internaţionali.

Deşi era lovit la cap şi la ceafă, cu o coastă fracturată şi plin de vânătăi, Procuratura Generală afirma că acesta a murit intoxicat cu o substanţă necunoscută. Părinţii tânărului Ion Ţâbuleac, cel de-al doilea mort al represiunii comuniste, au fost anunţaţi că acesta s-a sinucis, cu toate că pe corpul victimei erau urme de violenţă.

"Din ceea ce am văzut şi am auzit de la circa 40 de tineri, pot considera că este vorba de grave încălcări ale drepturilor omului."

Edwin Berry

reprezentantul ONU la Chişinău

Sursa: Adevărul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu