vineri, 17 aprilie 2009

Departamentul de Stat al SUA îngrijorat de situaţia drepturilor omului din Moldova

[English]

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia din Moldova, creată în urma violenţelor de după 7 aprilie. Deşi ordinea se pare că a fost restabilită şi următoarele demonstraţii au fost paşnice, am primit numeroase rapoarte din partea societăţii civile şi de la observatori internaţionali a tratamentului abuziv asupra celor deţinuţi de către autorităţile R.Moldova.

Suntem de asemenea îngrijoraţi de rapoartele în care se spune că studenţii şi jurnaliştii au fost intimidaţi de către oficialii din Guvern. Anunţul preşedintelui Voronin despre o amnistiere a tuturor celor deţinuţi este un pas încurajator spre reconciliere.

Solicităm imediat Guvernului să acţioneze în concordanţă cu legislaţia din Moldova şi cu obligaţiile sale internaţionale în relaţia sa cu opoziţia, cu protestatarii şi cu presa. Toate părţile trebuie să acţioneze cu responsabilitate. Este de asemenea important ca Guvernul să contacteze cu partidele de opoziţie şi să discute despre rezultatele alegerilor din 5 aprilie într-o manieră cooperantă şi transparentă.

Amintim că nu există scuze pentru violenţe, asemănătoare celor care s-au produs la 7 aprilie. SUA rămâne interesată să colaboreze strâns cu R.Moldova şi poporul său, dat fiind faptul că această ţară aspiră la integrare europeană. Respectul pentru lege şi drepturile omului sunt elementele de bază în relaţia noastră.

Washington, 16 aprilie, Departamentul de Stat SUA

Sursa: Ziarul de Gardă

True Moldova:

Această amnistie a fost acordată cetăţenilor care nu au fost de fapt arestaţi, cetăţeni ce nu au comis nici o crimă, cetăţeni ce nu au avut acces la un avocat. Această amnistie nu înseamnă decît comanda preşedintelui către poliţie de a elibera persoanele deţinute, maltratate, torturate şi în final omorîte de ei. Nu este decît o încercare de a acoperi crimele şi abuzurile comise de guvernare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu