marți, 14 aprilie 2009

Declaraţiile dlui Alexandru, reţinut duminică şi eliberat luni.

[English]

Pe 12 aprilie, ca deobicei, după cum fac în fiecare duminică, am mers la biserică cu familia. Când am ajuns la biserică înăuntru au intrat doua grupuri de filmare de la două posturi tv. Unul nu ştiu de la care televiziune era, dar al doilea, erau cei de la EUTV.

După ce au filmat vreo 15 minute, au ieşit afară. Cei de la EUTV s-au intors peste câteva minute înapoi şi brusc operatorul de la ei fixează stativul de la camera în dreptul meu şi intoarce obiectivul direct spre mine, ţinându-l aşa vreo 5 minute, că se mirau toţi în jur. O prietena de a familiei mi-a spus că a observat atunci în spatele nostru două persoane suspecte, în civil.

Eu gândesc că cei de la EUTV mi-au cunoscut mutra şi i-au chemat pe ei, iar atunci când au întors obiectivul spre mine, de fapt ei indicau unde eram eu, căci cei de la departamentul anticorupţie nu aveau de unde să stie că sunt catolic. După asta am ieşit afară şi împreună cu familia, m-am pornit spre casă, şi la colţul preşedinţiei văd că se opreşte o maşina albă şi coboară tipii. M-au întrebat dacă cunosc româna, am spus că da şi atunci ei m-au întrebat dacă nu sunt din Romania. M-au luat drept cetăţean român. Eu am spus că sunt din Chisinau, mi-au cerut buletinul dar nu-l aveam cu mine şi mi-au spus să mă urc de bună voie în maşină şi să nu-i determin să aplice forţa. M-am urcat.

M-au dus la centrul combaterii crimei organizate şi a corupţiei. Aici am înteles că anume ei se ocupă cu prinderea oamenilor în stradă cel mai mult. Au început să mă înjosească, mă ameninţau că o să mă rupă în bătăi, că o să-mi iasa “Basarabia Pământ Românesc” pe ochi. Urlau la mine ca eu nu-s Patriot , că sunt tradator pentru că port tricoul cu banerul “Basarabia Pământ Românesc”, asta a şi fost motivul reţinerei, tricoul… Spuneau că nu mai vad soarele degrabă şi că voi fi închis pe mulţi ani în puşcărie.

Odată ajunşi, au început să mă caute pe clipurile video filmate de ei în timpul protestelor. M-au gasit. Eram în spatele parlamentului şi scandam ‘Jos armata lui papuc!” Au început iarăşi să strige că adică ce am cu papuc?
de ce ridic mana ca un fasist în sus?
Am spus că eu ridic mana cu semnul “v” de la victorie şi nu sunt fascist, unul din ei a spus că totuna fascist sunt!

Vroiau să scrie că eu am fost unul din organizatori, că din video chipurile se vede că eu îi conduc pe protestari. Le-am spus că nu sunt.

M-au întrebat dacă am avocat şi am spus ca nu, atunci au spus ca-mi vor da din birou, dar nu l-au mai adus şi n-am avut parte de avocat.

Văzând că n-au ce-mi incrimina, tipii au scris că eu am opus rezistenţă la reţinere, lucru care nu-i adevarat.
Dupa asta m-au dus la comisariatul de polţie Buicani, acolo m-au întrebat unde am fost reţinut şi tot erau tipi care mă ameninţau că mă vor rupe în bătăi. Mi-au spus că voi fi luni judecat pe administrativ art.176 şi m-au dus în celulă.

Mai erau doi baieti care au fost la proteste, unul pentru că a luat un radio cu CD-uri dar celalt pentru participare la proteste, el a fost bătut foarte tare de vreo trei ori, venea câte un tip pe care-l mâncau pumnii şi ca să-şi descarce nervii îl bateau pe el. L-au forţat prin maltratări să scrie că a venit la proteste fiind plătit de către Filat cu 100 de lei. Nu-i dădeau voie să sune acasă, să spună unde se afla, se simţea foarte rău şi a dorit să cheme salvarea, dar poliţiştii nu i-au dat voie. Celălalt băiat a povestit că la CPZ (în limba rusă) sunt foarte mulţi protestari, aproape 1000. Că sunt ţinuţi câte 20 şi mai multi într-o cameră mică.

Erau şi două fete, care au fost bătute mai ceva decât băieţii, cu scuturile şi picioarele. Le puneau să ţină scutul în mână şi pe urmă vreo 5-6 poliţişti dădeau cu piciorul în scut.

Noaptea îi urcau câte 12-15 în Geep-urile de tipul celora care au fost în PMAN când au fost primele arestari şi-i duc la Taraclia.

Cei reţinuţi au mai povestit că o fată era să cadă dintr-un Geep şi un băiat dintre protestatari a apucat-o s-o ridice, un politist a văzut asta, s-a apropiat şi a lovit-o foarte puternic peste spate cu scutul.

Luni m-au dus la judecată, dar mare mi-a fost norocul(!) că judecătorul nici amenda nu mi-a pus, şi am fost eliberat.

Sursa: Curaj.net


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu